De Professor ziet de oplossing

Even voorstellen…. de Orang Oetan

Afgelopen weken heb je het project al vanuit verschillende invalshoeken gezien. De Orang Oetan is niet veel aan het woord geweest maar dat betekent niet dat ze geen inbreng heeft. In tegendeel, ze komt vaak met geniale oplossingen. Laten we maar eens kijken wat zij dus over het project en de samenwerking te zeggen heeft.

 

Project, van analyse tot oplossing

“In het begin moest ik er nog wel even over nadenken. Ik was wel nieuwsgierig naar de ideeën en theorieën van het andere bedrijf en waarom dat niet goed werkte. Ik ben begonnen met hun aanpak te analyseren. Wat ik al snel opmerkte waren de tegenstrijdige en onlogische zaken.

Dit project is eigenlijk een complexe uitdaging. Dat vind ik leuk. Ik besteed vooral mijn aandacht aan het onderzoeken en analyseren van dit probleem, ik zie dan van allerlei verbindingen en kom dan tot een oplossing.

Nieuwe projecten, vooral ingewikkelde projecten, vind ik interessant. Als ik steeds hetzelfde te doen heb, hoef ik de zaken niet meer te analyseren en dan word het al gauw saai. Routinezaken zijn dus niet zo aan mij besteed.”

 

De verbanden zijn duidelijk

“Mijn teamgenoten zijn stuk voor stuk best verschillend, dat komt vooral tot uiting in de vergaderingen. Interessant om die gedragingen te observeren,” vertelt de Orang Oetan, “laatst was er weer een discussie tussen de Resusaap en de Geelborstkapucijnaap. Je merkte dat de Resusaap op een gegeven moment verder wilde:

“Oké,” zei de Resusaap, “we gaan naar het volgende punt, want we dwalen te ver af.”

“Maar,” bracht de Orang Oetan voorzichtig in, “ik zie wel een verband tussen die ideeën van de Geelborstkapucijnaap.”

De Resusaap keek even verbaasd, hij had niet verwacht een reactie te krijgen uit die hoek. “En welk verband is dat dan?” vroeg hij daarna.

De Orang Oetan legde hem uit welk verband ze zag.”

 

“Die anderen praten genoeg dus ik hoef daar niet altijd wat aan toe te voegen. Ik laat alleen wel wat van me horen als ik denk dat er wat over het hoofd wordt gezien,” vertelt de Orang Oetan. We moeten wel voldoende tijd hebben om het goed te analyseren. Ook moeten we op punten terug kunnen komen, als dat nodig is.”

 

“En over nieuwe ideeën en gedachten gesproken,” gaat de Orang Oetan verder. “De Geelborstkapucijnaap barst altijd van de ideeën. Ik kan dat wel waarderen en vind het interessant hoe hij de zaken steeds op een andere manier aanpakt. Ik kan me voorstellen dat het af en toe lijkt alsof hij alle kanten op schiet met zijn gedachten maar vaak zie ik wel een verband tussen al die ideeën. Ik zie niet altijd de mogelijkheid hier iets over te zeggen tijdens de vergadering dus dan stuur ik nog een mailtje met de verbanden die ik zie.”

 

“In zo’n drukke groep is de rust van de Baviaan ook wel prettig. Hij stelt vaak kritische vragen en stelt hoge eisen aan het team. Hij heeft veel kennis en wil goede argumenten horen. Deze theoretische instelling kan ik wel waarderen. En nieuwe kennis opdoen is natuurlijk altijd interessant,” vertelt de Orang Oetan.

 

“Die vergaderingen zijn voor een team wel belangrijk maar ik presteer zelf het best als ik zelfstandig aan een probleem kan werken. Binnen dit project is het gelukkig ook mogelijk mijn werk zelfstandig in te delen,” vertelt de Orang Oetan tot slot.

 

Volgende week…welke aap ben ik?

…een nieuw project en een nieuwe groep apen.

 

Resusaap, de Directeur

Geelborstkapucijnaap, de Ideeën Spuier

Baviaan, de Kritische Denker

Orang Oetan, de Professor