Het Dwergzijdeaapje neemt haar verantwoordelijkheid

dwergzijdeaapje


Even voorstellen…. het Dwergzijdeaapje

In de vorige blogs heeft het Dwergzijdeaapje al wat van zich laten horen. Maar wat vindt zij nu nog meer van de reorganisatie en hoe vindt ze de samenwerking met haar teamgenoten? Hoog tijd om dat te gaan ontdekken.

 

Verantwoordelijkheid nemen in de reorganisatie

“Een reorganisatie betekent vaak dat er flink wat gaat veranderen. Dat het ook echt gaat gebeuren moest bij mij even bezinken. In eerste instantie schrok ik er een beetje van. Maar aan de andere kant snap ik, vanwege de bezuinigingen, de keuze voor een reorganisatie ook erg goed. Geen makkelijke verandering maar wel nodig vrees ik. En wanneer een verandering echt nuttig is kan ik er ook wel achter staan.

Ik vind het alleen wel lastig dat niet iedereen kan blijven en dat er dus ontslagen moeten vallen. Waar het kan wil ik dit zo veel mogelijk voorkomen. Ik vind het heel erg voor de werknemers die eruit moeten en ik hoop dat zij gauw nieuw werk vinden. Het liefst zou ik iedereen persoonlijk helpen en begeleiden maar dat is natuurlijk niet realistisch.

Verder vind ik het belangrijk om in het proces van deze reorganisatie onze verantwoordelijkheid te nemen. Dus dat we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Er zijn natuurlijk al genoeg spanningen onder de werknemers dus we moeten ze laten weten waar ze aan toe zijn, realistisch en concreet.”

 

Ruimte om na te denken

Tijdens een overleg vertelt het Doodshoofdaapje over een situatie met een werknemer.

“Laatst moest ik helaas een gesprek voeren voor een ontslag. De werknemer uitte zijn gevoel niet zo waardoor ik niet goed kon peilen hoe hij zich voelde. Ik vind dit wel moeilijk hoor en weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan”, vertelt het Doodshoofdaapje.

“Tja dat zijn ook geen makkelijke gesprekken inderdaad. Het kan zijn dat het voor iemand nog even moet bezinken en het wat langer duurt voor hij een reactie kan geven”, reageert het Dwergzijdeaapje.

“Ik vind het lastig als iemand niet direct reageert maar ik wil er wel voor hem zijn dus misschien moet ik af en toe wat meer ruimte geven inderdaad.”

 

“Die moeilijke gesprekken horen er helaas bij”, vertelt het Dwergzijdeaapje. “Ik vind het wel goed dat het Doodshoofdaapje aan ons voorlegt waar ze mee zit. Op die manier kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren. Verder vind ik het in het team prettig dat het Doodshoofdaapje de leiding neemt en volgens een bepaalde structuur werkt. Alleen moet ik haar af en toe een beetje afremmen want soms heb ik wat meer tijd nodig om ergens over na te denken.”

 

Later in het overleg gaat het over de aanpak van omscholingen voor werknemers.

“We kunnen die plannen gelijk wel voorleggen aan de verschillende afdelingen”, stelt de Rode Oeakari voor.

“Ik denk alleen wel dat het verstandig is om eerst goed over de details na te denken voordat we dat gaan doen”, reageert het Dwergzijdeaapje.

“Oh ja, maar we moeten er ook weer niet te lang over nadenken. Ik heb ook wel zin om aan de slag te gaan.”

 

“Het enthousiasme van de Rode Oeakari is aanstekelijk maar af en toe vind ik hem wat uitbundig”, vertelt het Dwergzijdeaapje. “Soms denk ik dat we eerst even ergens goed over na moeten denken voordat we eraan beginnen. De details moeten gewoon kloppen voordat je iets naar buiten gaat communiceren. De Rode Oeakari is echt een teamplayer en wil er samen de schouders onder zetten. Dat kan ik zeker waarderen.”

 

“Verder hebben we nog een stille kracht in ons team, het Soendaspookdiertje”, gaat het Dwergzijdeaapje verder. “In vergaderingen laat hij niet zo heel vaak van zich horen maar als je één op één met hem praat, laat hij wel horen wat hij allemaal denkt en ziet. Zo kom ik er achter wat hij echt vindt en dat helpt mij weer verder. Je moet hem absoluut niet onderschatten.”

“Ik denk dat we elkaar als teamgenoten aanvullen op verschillende vlakken. Dit helpt ons om zo goed mogelijk door deze reorganisatie heen te komen.”

 

Volgende week…welke aap ben ik?

…zijn de apen even op vakantie. De volgende groep, met een nieuw avontuur, vertelt eind augustus zijn verhaal.

 

Doodshoofdaapje, de Behulpzame Meewerker

Rode Oeakari, de Energieke Levensgenieter

Soendaspookdiertje, het Vriendelijk Geweten

Dwergzijdeaapje, het Baken in de Storm