5 fouten die jij niet maakt
| 29 januari 2018 | Studiekeuze

5 fouten die jij niet maakt bij jouw studiekeuze

Goed voorbereid beginnen met je studiekeuze

De studie vinden die jij leuk vindt en echt bij je past is niet makkelijk. Vaak heb je er daardoor minder zin in en stel je het uit. Ga goed voorbereid aan de slag en voorkom deze meest gemaakte fouten.

5 fouten die jij niet maakt bij jouw studiekeuze

 

Studiekeuze is niet makkelijk en ook niet meteen het leukste om te doen. Er komt een hoop bij kijken. Hieronder staan de vijf meest gemaakte fouten en hoe je ze kan voorkomen. Die ga jij nou natuurlijk niet meer maken.

 

 1. Je keuze laten beïnvloeden door anderen

  Er zijn heel veel mensen om je heen met een mening over jouw studiekeuze. Vrienden vinden het waarschijnlijk leuk als jullie hetzelfde gaan studeren. Ouders vinden het vaak belangrijk dat je een zo hoog of ‘nuttig’ mogelijk diploma haalt. Maar let op; zorg dat je studiekeuze bij jou past en niet bij een ander!

 2. Niet weten waar je je eigenlijk voor inschrijft

  Je weet al je hele leven wat je later wil worden, en op de open dag leek de school je ook wel aardig. Het is duidelijk, je schrijft je in voor de studie zonder verder nog onderzoek te doen. Maar dan blijkt na een paar maanden dat de eisen anders zijn dan gedacht. Je krijgt veel theoretische vakken terwijl je liever praktisch aan de slag gaat. De vakken van de eerste periode vind je niet interessant. De studiedruk is een stuk hoger dan je gedacht had. Of het beroep is toch minder leuk dan je dacht. Als je niet van te voren uitzoekt wat een studie inhoudt kan je nog wel eens voor verassingen komen te staan als je begonnen bent. En dan ben je eigenlijk al te laat. Dus ook al denk je al precies te weten wat je wil, loont het om uit te zoeken of jouw beeld van de opleiding wel klopt.

 3. Te laat beginnen

  Ja de meeste studenten weten dat studiekeuze belangrijk is, maar denken nog voldoende tijd te hebben. “Ik moet nu eerst mijn opdrachten afmaken” of “ik heb al mijn tijd nu nodig om te leren voor de eindexamens en daarna heb ik echt geen zin meer om aan school te denken”. De gemiddelde student is uitzonderlijk goed in dingen uitstellen en met name als het gaat om studiekeuze. Te laat beginnen en daardoor niet genoeg tijd hebben om jouw keuze te onderzoeken is de grootste fout die studenten maken. Als je niet weet waar je precies voor kiest, kan de uitkomst nogal tegenvallen.

 4. Vertrouwen op één test of bron

  Je denkt, ik doe een studiekeuzetest en ik weet het. Het is goed om de opties die je gegeven worden goed te onderzoeken. Bezoek de website, bezoek de school. Kijk waar de opleiding over gaat en wat je ermee kan doen.

 5. School niet bezoeken

  Je weet welke studie je wilt gaan volgen en schrijft je in bij een locatie. Dit kan een locatie zijn in de buurt of diegene waar je vrienden naartoe gaan of diegene die goed uit een test is gekomen. Zonder de school ook echt te bezoeken mis je informatie. Past de cultuur wel bij me? Zijn de broodjes wel te eten? Hoe leuk vind ik deze stad eigenlijk. Bezoek daarom een open dag. Je kan ook sfeer proeven buiten de open dag. Dan krijg je een eerlijker beeld over de dag tot dag op de school.

 

 

Nu jij weet waar je op moet letten kan jij beginnen met het maken van de beste studiekeuze. Veel succes!