Brick-method het nieuwe schooljaar is begonnen
| 28 augustus 2017 | Studiekeuze

Het schooljaar is weer begonnen!

Een mooi moment om even vooruit te kijken

Yes, we mogen weer! Een nieuw schooljaar. Misschien wel het begin van een nieuwe opleiding of het laatste jaar van de middelbare school. Een mooi moment om even vooruit te kijken. Wat wil je doen? Wat ga je anders doen?

De vakantie is voorbij. Je bent vast goed uitgerust (uhum). Nu ga je weer de schoolbanken in. Wat staat er op het programma? Wil je iets veranderen? Hoe ga je dat doen en volhouden?

Misschien heb je een bijzonder jaar

Misschien zit je dit jaar in het laatste jaar van de middelbare school. Eindexamen, spannend! Je bent natuurlijk druk gefocust op je toetsen en examens. Daarnaast moet je ook nadenken over wat je daarna gaat doen. Weet je al wat je wilt gaan doen? Voor sommige opleidingen moet je je al voor 15 januari inschrijven. Voor alle overige opleidingen geldt: uiterlijk 1 mei moet je ingeschreven staan. Als je vroeg begint met oriënteren, heb je meer tijd om open dagen te bezoeken, proef te studeren en erover na te denken. Ga dus op tijd aan de slag.

Wat ga je anders doen?

De start van een nieuw schooljaar is een goed moment om te veranderen. Wat ga je anders doen? Je kan je geleerde lessen van vorig jaar gebruiken. Hier wat veel voorkomende wensen en tips & tricks:

 • Eerder beginnen met leren
  • Klinkt simpel, maar maak een planning. Houd hierin rekening van tegenslagen. Je zal vast een dag hebben dat je geen zin hebt of dat er iets tussenkomt. Sommige houden ervan teveel te plannen op een dag. Onhaalbaar, maar je krijgt toch meer gedaan dan je anders misschien had verwacht. Leer jouw planningsstijl door uit te proberen.
  • Signaleer je risico’s. Waardoor raak je afgeleid van je planning? Ontdek jouw risico’s en maak een plan om er niet door te worden afgeleid. Is het je telefoon? Zet hem uit of op niet storen. Zijn het meldingen op je computer? Zet de programma’s uit die jou afleiden. Is het de ruimte? Maak ergens een saaie studiehoek, waar je lekker kan werken. Studie ontwijkend gedrag kan heel goed zijn om je gedachten op een rijtje te krijgen. Als het maar niet te lang duurt.
 • Minder tijd kwijt zijn aan huiswerk
  • Opletten en werken in de les helpt enorm. Als je je schooltijd besteed aan schoolwerk zal je merken dat je meer tijd overhoudt voor andere dingen
  • Doe je huiswerk zo snel mogelijk na de les. De stof zit dan nog vers in je geheugen en dan kost het minder tijd.
  • Plan vaste tijden voor je huiswerk. Dan ben je voorbereid en ga je meteen aan de slag. Zo verlies je minder tijd aan studie ontwijkend gedrag.
 • Meer ervaring opdoen
  • Zoek een bijbaantje dat bij je past. Van elk baantje leer je veel. Je leert niet alleen over de inhoud van je werk, maar ook over werken in het algemeen en samenwerken. Ook krijg je inzicht in wat je er wel leuk aan vindt en wat niet.
  • Ga op stage, meelopen, kijken, introductiedagen, etc bij bedrijven en instanties. Zo kan je even binnen kijken en zie je hoe het eruit ziet. Veel bedrijven hebben open dagen en leuke activiteiten. Zo kan je je vast oriënteren op de arbeidsmarkt.

Heel veel plezier met je nieuwe jaar. Succes!